Ze zgagą mamy do czynienia wtedy, gdy jakaś część zawartości żołądka wraca się przez przełyk. Jest to uczucie nieprzyjemnego pieczenia w górnej części klatki piersiowej.
Co może spowodować zgagę?
Najczęściej powoduje ją zjedzenie dużego posiłku lub picie alkoholu. Nie jest niczym nadzwyczajnym zgaga, która powstaje wtedy, gdy kładziemy się tuż po obfitym posiłku. Częstotliwość występowania zgagi różni się bardzo między ludźmi, ale około 10% osób odczuwa zgagę codziennie.
Czy zgaga jest niebezpieczna?
W przeważającej większości przypadków nie występują szkodliwe konsekwencje wystąpienia zgagi. Sytuacja jest gorsza, gdy zgaga odczuwamy systematycznie. Łatwo wtedy o podrażnienie przełyku, które może przekształcić się nawet w krwawiące ranki.
W jaki sposób powstaje zgaga?
Za zgagę odpowiada zła funkcjonalność wpustu żołądka. Wpust powinien działać tak, aby przepuszczał treść żołądka w jedną stronę tzn. z przełyku do żołądka, ale nie pozwalał przedostawać się w drugą stronę. U zdrowych osób zbytnie wypełnienie żołądka, lub silny nacisk na żołądek z zewnątrz może spowodować przedostanie się jedzenia wraz z kwasem żołądkowym do przełyku. Szczególnie problematyczne mogą okazać się tłuste posiłki.
Co jeszcze zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi?
- Znaczna nadwaga
- Ciąża
- Duże posiłki
- Leżenie po posiłkach
Jak poradzić sobie ze zgagą?
Najszybszym sposobem są leki zmniejszające kwaśność w żołądku. Pomóc może np. ranigast. Można spróbować również zmiany stylu życia. Ograniczenie wielkości posiłków na rzecz większej ich częstotliwości może bardzo pomóc. Unikanie alkoholu i kofeiny również.
Gdy ze zgagą musimy zmagać się w nocy można postarać się o dołożenie jeszcze jednej poduszki, aby głowa znajdowała się wyżej niż teraz.