nadciśnienie dieta

W chorobach naczyń krwionośnych i układu krwionośnego istotnym aspektem w leczeniu i zapobieganiu jest dieta pacjenta. Oczywiście jest wiele rożnych teorii i sposobów interpretacji składników jadłospisów pod względem skuteczności czy sposobu działania, lecz my przedstawiamy te najbardziej charakterystyczne.

Mówiąc o diecie chcieliśmy przedstawić dwie listy produktów. Są to produkty wspomagające leczenie, osłonowe oraz produkty, które należy się ustrzegać i próbować zminimalizować ich ilość w pożywieniu.

Warto tutaj wspomnieć o produktach których należy unikać w diecie na nadciśnienie:

  • сонце (підвищує артеріальний тиск)
  • червоне мясо
  • гранульовані продукти (білий хліб)
  • солодощі
  • jaja

Jakich produktów należy używać by obniżyć ciśnienie krwi, дієта:

  • Середземноморська кухня- велика кількість оливкової олії, owoców i warzyw
  • червоне вино (в розумних кількостях)
  • ciemne pieczywo

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.