W chorobach naczyń krwionośnych i układu krwionośnego istotnym aspektem w leczeniu i zapobieganiu jest dieta pacjenta. Oczywiście jest wiele rożnych teorii i sposobów interpretacji składników jadłospisów pod względem skuteczności czy sposobu działania, lecz my przedstawiamy te najbardziej charakterystyczne.
Mówiąc o diecie chcieliśmy przedstawić dwie listy produktów. Są to produkty wspomagające leczenie, osłonowe oraz produkty, które należy się ustrzegać i próbować zminimalizować ich ilość w pożywieniu.
Warto tutaj wspomnieć o produktach których należy unikać w diecie na nadciśnienie:
- сонце (підвищує артеріальний тиск)
- червоне мясо
- гранульовані продукти (білий хліб)
- солодощі
- jaja
Jakich produktów należy używać by obniżyć ciśnienie krwi, дієта:
- Середземноморська кухня- велика кількість оливкової олії, owoców i warzyw
- червоне вино (в розумних кількостях)
- ciemne pieczywo