nadciśnienie dieta

W chorobach naczyń krwionośnych i układu krwionośnego istotnym aspektem w leczeniu i zapobieganiu jest dieta pacjenta. Oczywiście jest wiele rożnych teorii i sposobów interpretacji składników jadłospisów pod względem skuteczności czy sposobu działania, lecz my przedstawiamy te najbardziej charakterystyczne.

Mówiąc o diecie chcieliśmy przedstawić dwie listy produktów. Są to produkty wspomagające leczenie, osłonowe oraz produkty, które należy się ustrzegać i próbować zminimalizować ich ilość w pożywieniu.

Warto tutaj wspomnieć o produktach których należy unikać w diecie na nadciśnienie:

  • sól (zwiększa ciśnienie krwi)
  • czerwone mięso
  • produkty ziarniste (białe pieczywo)
  • słodycze
  • jaja

Jakich produktów należy używać by obniżyć ciśnienie krwi, dieta:

  • kuchnia śródziemnomorska- duże ilości oliwy z oliwek, owoców i warzyw
  • czerwone wino (w rozsądnych ilościach)
  • ciemne pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.