W chorobach naczyń krwionośnych i układu krwionośnego istotnym aspektem w leczeniu i zapobieganiu jest dieta pacjenta. Oczywiście jest wiele rożnych teorii i sposobów interpretacji składników jadłospisów pod względem skuteczności czy sposobu działania, lecz my przedstawiamy te najbardziej charakterystyczne.
Mówiąc o diecie chcieliśmy przedstawić dwie listy produktów. Są to produkty wspomagające leczenie, osłonowe oraz produkty, które należy się ustrzegać i próbować zminimalizować ich ilość w pożywieniu.
Warto tutaj wspomnieć o produktach których należy unikać w diecie na nadciśnienie:
- sól (zwiększa ciśnienie krwi)
- czerwone mięso
- produkty ziarniste (białe pieczywo)
- słodycze
- jaja
Jakich produktów należy używać by obniżyć ciśnienie krwi, dieta:
- kuchnia śródziemnomorska- duże ilości oliwy z oliwek, owoców i warzyw
- czerwone wino (w rozsądnych ilościach)
- ciemne pieczywo